abcbijles

5 handige tips voor studievaardigheden

Wat zijn nou écht goede tips voor studievaardigheden? Dit vraagt menig leerling zich misschien af als er weer een nieuwe toets aan komt op school. Welke manieren om te leren werken wel en welke kun je juist beter vermijden? Hier zijn vijf tips voor studievaardigheden om je goed te kunnen voorbereiden op een toets:

Tip 1 Plannen

Begin op tijd met leren! Op het laatste moment leren zorgt voor veel stress en het is eigenlijk bijna niet meer te doen om het allemaal in je hoofd te stampen. Maak een ruime planning, waarin je kleine hoeveelheden leerstof indeelt. Mocht er iets onverwachts gebeuren waardoor je toch niet kan leren, dan heb je alsnog genoeg tijd. Zo hoef je ook niet uren achter elkaar te stampen, maar kan je wat kortere tijdsperioden van bijvoorbeeld een uur per dag inplannen.

Tip 2 Herhalen

Hoe cliché het ook klinkt, the key to success is herhalen, herhalen, herhalen. Hierdoor gaat de informatie veel beter in je hoofd zitten en sla je het voor langere tijd op. Je kunt op deze manier ook de moeilijkere stof beter onthouden, aangezien je deze stof dan vaker hebt behandeld.

Tip 3 Gebruik flashkaarten

Maak flashkaarten voor jezelf. Dit doe je door op kaartjes woorden, begrippen of korte stukjes stof te schrijven die je wil leren of lastig vindt. Door deze flashkaarten veel door te nemen, kan je de (moeilijke) leerstof beter onthouden. Lees eerst de leerstof door en bedenk welke leerstof je op de kaartjes wil zetten. Neem ze steeds een voor een door en je begint ze te snappen en onthouden.

Tip 4 Overhoor jezelf

Probeer eens hardop aan jezelf uit te leggen wat een bepaalde leerstof betekent of hoe je iets bijvoorbeeld kunt uitrekenen. Door het op een andere manier dan je leerboek op te zeggen, dus in je eigen woorden, ga je het veel beter begrijpen. Ook kan je voor jezelf vragen verzinnen die zomaar op de toets gevraagd zouden kunnen worden. Als je het kan beantwoorden en/of uitleggen op een manier die je begrijpt, heb je de stof goed onder de knie. Je kunt dit ook met zijn tweeën doen.

Tip 5 Maak een samenvatting

Het is misschien niet je favoriete hobby, maar door samen te vatten gaat de leerstof echt beter in je systeem zitten. Je haalt de belangrijkste kern uit de leerstof en maakt hier een duidelijk overzicht van. Schrijvend op papier of typend achter de laptop, wat jij fijn vindt. Ondertussen heb je door het samenvatten al meer stof geleerd en verwerkt dan je misschien van tevoren had verwacht. Neem de samenvatting een paar keer door en markeer eventueel de belangrijkste begrippen.

Natuurlijk leert iedereen op zijn eigen manier. Wat bij de een goed werkt, werkt bij de ander misschien helemaal niet. Probeer verschillende manieren uit en kijk wat bij je past en wat werkt. Succes met leren!

Bronnen: 

Bron 1:

Leerweetjes. (2015, 30 maart). Studievaardigheden. Geraadpleegd op 11 december 2018, van https://leerweetjes.wordpress.com/voortgezet-onderwijs-vo/studievaardigheden/

 

Bron 2:

Feys, S. (2018, 18 mei). Je studeert waarschijnlijk verkeerd. Dit zijn 6 studietips die wél werken en tijd besparen: studeren kan je leren. Geraadpleegd op 11 december 2018, van https://www.demorgen.be/binnenland/je-studeert-waarschijnlijk-verkeerd-dit-zijn-6-studietips-die-wel-werken-en-tijd-besparen-b6217117/?referer=https://www.google.nl/

Auteur: Sanne Rave

Sluit Menu