abcbijles

5 tips voor biologie

Dieren, planten, bacteriën, het menselijk lichaam en nog veel meer. Wanneer deze onderwerpen ter sprake komen is de kans heel groot dat je je bevindt in een biologieles. De een vindt het reuze interessant, terwijl de ander blij is dat de bel gaat voor de volgende les. Ben jij een scholier die moeite ondervind met biologie? Of wil je simpelweg beter worden in biologie? Lees dan snel verder voor vijf tips om hogere cijfers te halen in biologie!

1) Maak alle opdrachten
Je opdrachtenboek zit vol met verschillende opgaven die je kunt maken. Zorg ervoor dat je deze opdrachten netjes maakt wanneer het huiswerk is. Heb je een keer geen tijd? Zorg dan dat je vooruitwerkt. Hoewel het maken van de opdrachten heel belangrijk is, is het nakijken ervan nog belangrijker. Kijk na met een andere kleur en bekijk voorafgaand aan de toets nog eens kritisch de opgaven door.

2) Maak (veel) aantekeningen
De docent geeft niet voor niets les. Een docent vertelt tijdens de les altijd dingen die hij/zij belangrijk vindt, dus er bestaat een grote kans dat dit ook belangrijk is voor de toets. Maak hier dus goed gebruik van! Vraag altijd door als je je docent niet helemaal begrijpt. Vind je dit eng? Doe dit dan na de les.

3) BINAS
In de bovenbouw ben je tijdens biologielessen voorzien van een BINAS-boek. Dit boek is heilig voor de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde; zelfs heiliger dan wat je docent vertelt. Bij goed gebruik kun je hier veel antwoorden in vinden. Blader de BINAS voor gebruik goed en kritisch door, zodat je weet wat je hierin kunt vinden.

4) Focus op de afbeeldingen
In het leerboek van biologie staan er twee dingen centraal; zwartgedrukte begrippen en afbeeldingen. Afbeeldingen zijn heel vaak belangrijk bij biologie. Leer deze dus goed als er bijvoorbeeld wordt uitgelegd uit welke lagen de huid bestaat. Grote kans dat je dit soort afbeeldingen terugkrijgt op de toets!

5) Vat samen
Biologieboeken zijn jammer genoeg niet de dunste boeken. Door je te focussen op de aantekeningen, opdrachten, afbeeldingen en begrippen is het mogelijk een goede samenvatting op te stellen. Dit zorgt ervoor dat je belangrijke informatie filtert en dat je, zo veel tijd bespaart met het leren. Vat dus altijd de paragraaf of het hoofdstuk samen nadat je hierover les hebt gehad!

Bronnen: http://biologiepagina.nl/hoe-leer-je-biologie.htm

 

 

Sluit Menu