abcbijles

5 tips voor natuurkunde

Natuurkunde is een vreemd vak. Naast dat het gaat over ongrijpbare onderwerpen als magnetisme, zwaartekracht of elektriciteit, komt er ook heel veel wiskunde bij kijken. Dat maakt dat veel leerlingen natuurkunde lastig vinden. Ben jij ook zo’n leerling? Lees dan snel verder om de vijf tips te ontdekken hoe jij beter kan worden in natuurkunde!


1) Oefen veel
Gegarandeerd dat je op de toets veel rekenvragen krijgt. Dit zijn vragen die je beter beheerst wanneer je het oefent in plaats van leert. Maar op welke manier kan je dit oefenen?


* Opgaven uit je boek

* Opgaven van Foton: https://natuurkundeuitgelegd.nl/foton.php

* Oude eindexamenopgaven

 * Opgaven uit toetsen van vorig jaar

 * Materiaal uitgereikt door je docent

 

2) Leer goed van tevoren
Natuurkunde is een vak dat over het algemeen niet in een avond te leren is. Begin met behulp van een planning bijvoorbeeld een week van tevoren en leer elke dag een hoofdstuk. Gun jezelf vervolgens een avond voor de toets een moment van rust. Neem nog de laatste paar dingen door, maar ga niet te zwaar leren. Ga op tijd slapen en leg alles wat je nodig hebt alvast klaar.

 

3) Binas

De Binas is al vaak benoemd: zo zijn de vakken biologie en scheikunde al voorbijgekomen. Het mag dan geen verassing zijn dat de Binas weer van toepassing is. Lees dit boekje voor gebruik goed door, zodat je weet wat je hierin kan vinden en op welke plekken.

 

4) Teken de situatie

Laat je altijd veel punten liggen omdat je er achteraf achter komt dat je de vraag verkeerd hebt begrepen? Probeer dan de situatie uit de vraag te schetsen. Schrijf hierbij alle gegevens op die je hebt en om welke eenheid er gevraagd wordt. Probeer daarna te bedenken welke formules en wetten hierbij horen. Tip: gebruik symbolen in plaats van alles voluit te schrijven, dit kan je veel tijd besparen.

 

5) Maak formuletabellen
Kan je nooit onthouden welke formule hoort bij welke eenheid? Maak dan zogenaamde formuletabellen, zodat je makkelijk in een opslag kan zien wat waar hoort. Een formuletabel is een weergave waarin alle grootheden en eenheden (inclusief afkorting en symbool!) gelinkt worden aan de wet. Zo kan je alles makkelijk, snel en overzichtelijk leren.

Bronnen:
https://natuurkundeuitgelegd.nl/voorbereiding.php

Sluit Menu