abcbijles

5 tips voor scheikunde

Vragen beantwoorden over dingen die je niet kan zien. De ene atoom na de andere wordt genoemd. Juist, welkom in de wereld van Scheikunde. Scheikunde is een perfect voorbeeld van een bètavak. Helaas is dit vak niet voor de alfaleerlingen weggelegd en kunnen de scheikundelessen een enorme hel zijn. Zie je elke keer weer op tegen dat ene uurtje scheikunde? Lees dan snel de onderstaande tips om beter te worden in scheikunde!

1) Durf te vragen!
Je docent staat niet voor niets voor de klas. Als iemand verstand van zaken heeft, is hij het wel. Hij heeft er tenslotte voor gestudeerd. Wees dan vooral niet bang om een vraag te stellen aan je docent als je het niet begrijpt. Begrijp je het na zijn uitleg nog steeds niet? Veel docenten zijn bereid om nog verdiepende persoonlijke uitleg te geven. Besteed een halfuurtje na de les met hem en je zult zien dat het gelijkt helpt.

2) Samenvatten
Dit kopje keert vaak terug, maar dat is niet zonder reden. Samenvatten is namelijk altijd goed. In het bijzonder voor scheikunde. Probeer zoveel mogelijk overzichtelijk in tabellen en rijtjes te zetten. Ook is het handig om voorbeeldsommen van bepaalde berekeningen in je samenvatting te zetten, zodat je weet hoe een bepaalde berekening werkt.

3) Maak alle opdrachten
Hierbij bedoel ik niet alle opdrachten die de docent geeft, maar echt alle opdrachten uit het boek. Voorafgaand een toets is het nog mogelijk om moeilijke vragen een tweede keer te maken. Bedenk waarom je een bepaald antwoord hebt opgeschreven en welke theorie hierbij hoort. Dit helpt je verbanden te leggen en beter de stof te onthouden.

4) BINAS it is!
Bij veel scholen is het mogelijk om een BINAS te gebruiken. De BINAS is een soort scheikundebijbel: alles wat je wilt weten op het gebied van scheikunde, staat in dit boekje. Vaak mag je dit boekje ook gebruiken tijdens de toets. Maak hier gebruik van! Mocht je niet meer op een formule komen, kan je dit hierin opzoeken. Let wel op: zorg dat je de BINAS een keer goed doorleest. Je moet voorkomen dat je alles tijdens de toets hierin opzoekt, omdat je anders simpelweg te veel tijd kwijt bent. Leer de stof dus wel gewoon goed.

5) Practicum is praktisch
Een positieve draai aan alle saaie theorielessen van scheikunde zijn de praktijklessen. Explosies, reacties en kleuren: alles is hier te zien. Probeer niet alleen de fun hiervan in te zien, maar ook zeker het praktische gedeelte. Veel van deze lessen zijn namelijk praktijkvoorbeelden van de theorie. Dit kan je helpen om te visualiseren, waardoor je kan zien wat je leert. Hierdoor leer je het een stuk beter en herken je de stof makkelijker op toetsen.

Sluit Menu