Een veelgehoord probleem bij bijles en in het onderwijs in het algemeen is het gebrek aan concentratie. Niet alleen vinden veel kinderen het lastig zich te concentreren tijdens de lessen op school, maar ook bij het zelfstandig maken van huiswerk ontbreekt de concentratie vaak. In dit artikel lees je wat hier de oorzaak van kan zijn en hoe je dit het beste kunt oplossen. Hoe optimaliseer je jouw concentratie?

 

Een opgeruimde omgeving is een opgeruimd hoofd

Een bonnetje van de supermarkt, een nagelvijl, een snoepverpakking, een gitaar… Als je huiswerk moet maken, lijkt al het andere opeens een stuk interessanter. Belangrijk is daarom om jouw werkomgeving op te ruimen voordat je aan de slag gaat. Haal alle mogelijke afleiding weg en zorg ervoor dat er geen chaos van boeken en schriften is. Als je aan de slag gaat met wiskunde, dan is dat het enige wat er op jouw bureau hoort te liggen.

 

Een actieve houding

Toch kun je zelfs in een opgeruimde omgeving nog afgeleid raken, bijvoorbeeld door gedachten over wat je verder die dag moet gaan doen. Wanneer je jouw hersenen niet voldoende prikkels geeft, blijft er ruimte over om aan andere dingen te denken. Dit leidt tot een verminderde concentratie en een gebrek aan effectiviteit. Om dit te voorkomen, is een actieve houding belangrijk. Wat vaak helpt, is het zetten van een timer. Binnen de ingestelde tijd probeer je zo geconcentreerd mogelijk te werken. Hierbij is het handig voor jezelf een doel te stellen: als je binnen de tijd de sommen af hebt, kun je daarna even pauze houden.

 

Werken – pauze – werken

Gemiddeld heeft een mens een concentratieboog van een uur. Bij kinderen is dit vaak nog korter. Dit betekent dat je niet langer dan drie kwartier actief achter elkaar kunt werken zonder pauze te nemen. Een hele belangrijke tip: ga in de pauze even naar buiten of zet het raam open. Zuurstof is enorm belangrijk voor je concentratie en zal je helpen om daarna weer actief verder te kunnen werken aan jouw huiswerk.

 

Een to do-list

Tijdens het maken van huiswerk komt het vaak voor dat je opeens allemaal andere dingen bedenkt die nog moeten gebeuren. Niet alleen raak je daardoor afgeleid van de stof, maar je zult bovendien merken dat je er een opgejaagd gevoel van krijgt. Leg daarom een papiertje naast je neer, waarop je alle eventuele ingevingen kunt noteren. Dit noemen we een to do-list.

 

Een manier van leren die bij jou past

Iedereen is anders en daardoor leert iedereen anders. Terwijl sommige mensen zich het beste kunnen concentreren door met pen en papier aan de slag te gaan, kunnen anderen zich beter focussen achter een laptop. De één leert het beste door iets creatiefs te maken van de leerstof, de ander leert juist door het maken van een beknopte samenvatting. Probeer een manier van leren te vinden die bij jou past, zodat je optimaal kunt werken. Als je het lastig vindt om dit te bepalen, dan kan een ouder, docent of bijlesdocent jou daar natuurlijk bij helpen.

 

V E R D E R L E Z E N …

 

… over het vasthouden van concentratie. In dit boek geeft cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel een kijkje in onze breinprocessen op het gebied van concentratie. Hier vind je verschillende technieken waarmee je je concentratie kunt optimaliseren.
Van de Stigchel, S. (2018). Concentratie: Gefocust blijven in tijden van afleiding. Amsterdam: Maven Publishing. ISBN: 9789492493507