abcbijles

Hoe overleef ik het leren van lange teksten?

Uit het hoofd een grote, lange tekst leren is een vaardigheid die lastig onder de knie te krijgen is. Toch is het niet geheel onbelangrijk om het boek wel uit je hoofd te kennen voordat je een toets instapt. In alweer de laatste week van de serie ‘Hoe overleef ik’ behandelen we een probleem waar elke middelbare scholier ooit mee geconfronteerd wordt: het leren van lange teksten. Deze blog vermeldt 5 tips die het leren van lange teksten een succes maakt!

1. Maak een samenvatting
Een van de belangrijkste tips is om een samenvatting te maken. Dit helpt je om hoofdzaken uit een tekst te onderscheiden van bijzaken. In een van onze eerdere blogs is al uitgelegd hoe je het beste een samenvatting kan maken. Heb je deze blog nog niet gelezen? Klik dan hier.

 1. Leer niet lang: leer vaak
  Mensen kunnen zich normaal gesproken zo’n 45 minuten volledig concentreren. Houd hier rekening mee! Universiteit Leiden adviseert je om na deze tijd 10 minuten pauze te nemen. Op deze manier blijf je de hele tijd gefocust en gaat er geen informatie verloren. Onthoudt daarnaast in je achterhoofd dat leren is gebaseerd op herhaling en het leggen van verbanden. Probeer daarom zoveel mogelijk zintuigen te gebruiken: denk hierbij aan horen en zien.

  3. Goede werkwijze
  Probeer altijd te werken via de volgende manier: leer wat je moet weten heel precies. Probeer het vervolgens te herhalen, zonder dat je de tekst ziet. Check daarna direct of je het goed hebt. Heb je het fout? Herhaal het dan nog een keer. Wanneer je het goed hebt, ga je door naar het volgende deel en werk je op dezelfde manier. Elke keer als je jezelf weer controleert, blijf je wel de eerste onderdelen herhalen.

  4. Leg verbindingen en groepeer
  Probeer dingen die je leert te verbinden aan dingen je al kent of weet. Dit kan een bekende acteur zijn of de naam van je hond die toevallig op het woord lijkt. Op die manier maak je een ‘connectie’ met nieuwe woorden en kan je het woord makkelijker onthouden. Daarnaast kan je de nieuwe woorden ook groeperen op basis van betekenis, beeld, klank, volgorde, tijd en plaats. Ook dit zorgt ervoor dat je makkelijker de link legt tussen bepaalde woorden.

  5. Bedenk ezelsbruggetjes en geheugensteuntjes
  Iedereen kent het welbekende ezelsbruggetje TV-TAS wel. Dit staat voor de Nederlandse Waddeneilanden. Dit is een voorbeeld van hoe een ezelsbruggetje kan helpen, bepaalde volgordes of woorden te ordenen. Deze methode kan je toepassen als tip 4 niet werkt en een ezelsbruggetje dus effectiever is.

  Probeer bovenstaande tips regelmatig te oefenen. Dit helpt om grote stukken tekst sneller en makkelijker te leren. Uiteindelijk leidt dit tot onnodige stress en tijdbesparing. Ondanks dat dit de laatste blog was van de serie ‘Hoe overleef ik?’, wees niet getreurd: binnenkort start een nieuwe serie! In deze serie staat elke week een ander schoolvak centraal: hoe kan je dit vak het beste leren? Hopelijk tot dan!

  Bronnen:
  http://isa.socsci.uva.nl/lerenstuderen/index.php?section=3.3
  http://www.studietips.leidenuniv.nl/concendo.html
Sluit Menu