Na het intakegesprek en de proefles is het tijd voor jouw allereerste bijles. In het intakegesprek heb je gelukkig al kennis kunnen maken met de begeleider en tijdens de proefles heb je al het een en ander meegekregen van hoe een bijles in zijn werk gaat. Over een paar minuten gaat de deurbel en staat jouw begeleider voor de deur, maar wat kun je nou precies verwachten van die allereerste bijles?

De eerste tien minuten

Aan het begin van iedere bijles is er tijd voor een kort gesprekje. De begeleider zal jou waarschijnlijk vragen hoe het met je gaat, hoe het ervoor staat met school en misschien ook of je de afgelopen week nog iets leuks hebt gedaan. Op deze manier voel je je snel op je gemak. Het is belangrijk dat je jouw begeleider op de hoogte stelt van bepaalde zaken, bijvoorbeeld als je je gestrest voelt, als je bepaalde lessen op school hebt gemist, of als je in een drukke periode zit. Hiermee kan dan rekening worden gehouden tijdens de bijles.

Planning en structuur

Na het gesprekje zullen jij en de begeleider gaan kijken naar de planning of het plan van aanpak. Als er nog geen planning is gemaakt, dan zullen jullie daarmee aan de slag gaan. Er wordt gekeken naar welke toetsen er op de planning staan, welke doelen er zijn en aan welke vaardigheden moet worden gewerkt. Hierbij kun je aangeven waar je extra aandacht aan wilt besteden en wat je nog lastig vindt. Op basis hiervan wordt er een planning opgesteld, wat jou structuur en duidelijkheid biedt.

In sommige gevallen zal de begeleider de planning maken, maar het kan ook voorkomen dat jij dit doet, zodat je hier onder begeleiding mee kunt oefenen. Zo vang je met bijles twee vliegen in één klap: je bent met een begeleider bezig met de lesstof én leert zelfstandig planningen op te stellen.

Inhoudelijk aan de slag

Als er op basis van de planning duidelijk is wat er in deze bijles de bedoeling is, gaan jullie aan de slag. De stof die jullie gaan behandelen, is afhankelijk van wat jij persoonlijk nodig hebt. Zo kan het zijn dat jullie aan de slag gaan met leesteksten uit oude examens, dat jullie de wiskundesommen gaan behandelen waar jij moeite mee hebt, of dat jullie een samenvatting gaan maken voor een geschiedenistoets.

Naast inhoudelijke kennis, zal de begeleider in veel gevallen proberen om jou vaardigheden aan te leren. Het uiteindelijke doel is dat jij boven de stof komt te staan en aan de hand van vaardigheden en kennis tot een mooi cijfer kunt komen. Na een paar bijlessen zal je waarschijnlijk al vooruitgang merken, bijvoorbeeld doordat je meer zelfvertrouwen hebt en een duidelijker overzicht kunt houden.

Na de bijles

Het is mogelijk dat de begeleider besluit om jou aan het einde van de bijles huiswerk op te geven voor de volgende keer. Op die manier blijf je zelf ook actief bezig met de stof en boek je vooruitgang. Na de bijles krijgen jouw ouders/verzorgers een lessamenvatting toegestuurd, zodat zij op de hoogte zijn van wat er tijdens de bijles is gedaan. abcbijles maakt gebruik van een leerlingvolgsysteem, zodat jouw voortgang precies bij te houden is.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor bijles of huiswerkbegeleiding aan huis? Mail ons naar: info@abcbijles.nl of bel: 06-18906393