5 tips voor montessori-activiteiten

  1. Begin met tuinieren
  2. Ga het park in
  3. Voer een aantal wetenschappelijke activiteiten uit
  4. Maak met gevonden voorwerpen kunst
  5. Wiskundige buitenactiviteiten

 

Het belang om kinderen onder te dompelen in de wonderen van de natuur en het buitenleven wordt duidelijk gemaakt door onze aangeboren verbinding met de natuur. Ons welzijn, onze stemming en onze inspanningen zullen altijd rechtstreeks verband houden met de natuur. En het is belangrijk voor kinderen om Moeder Aarde als klaslokaal te zien. 

 

Het montessori-programma is slechts een van de gerenommeerde onderwijsmethoden ter wereld die belang hecht aan buitenactiviteiten voor kinderen. Het montessori-programma heeft uitgebreid de beste activiteiten bestudeerd die niet alleen leuk zullen zijn voor kinderen, maar kinderen ook de natuur zullen leren kennen. 

 

De 5 tips voor montessori-activiteiten

Als je zelf een ouder bent en op zoek bent naar inspiratie met betrekking tot buitenactiviteiten die je met je kind kunt doen, dan raden we je ten zeerste aan om de tips te volgen die zijn geïnspireerd op Montessori-buitenactiviteiten die we hieronder hebben beschreven. 

 

1. Begin met tuinieren

Niets is te vergelijken met het gevoel dat je je eigen producten hebt verbouwd en geoogst of dat je een bloemetje ziet groeien die je maandenlang verzorgd hebt. Als je jouw kind al vroeg zijn eigen groenten en fruit laat verbouwen, leer je al vroeg belangrijke overlevingsvaardigheden. Als ze de planten regelmatig water geven, ontstaat er ook een goed verantwoordelijkheidsgevoel. 

 

2. Ga het park in

Als er wildparken voor jou toegankelijk zijn, kan je altijd een van de vele montessori-activiteiten doen die er afhankelijk van het seizoen kunnen worden gedaan. Naast het verzamelen van bloemen, stenen en stokken (een activiteit waar kinderen geen genoeg van krijgen), kun je proberen te vissen of het kan zelfs iets eenvoudigs als het plannen van een picknick of theekransje. Zorg er echter voor dat je de verantwoordelijkheid aan je kind toewijst. Het kan het opzetten van de borden, bestek en eten zijn. Wil je meer lezen over bewegend leren in het klaslokaal? Klik dan hier.

 

3. Voer een aantal wetenschappelijke activiteiten uit. 

Je kan bijvoorbeeld elke brede container met een beetje water vullen en vervolgens een paar speelgoedbootjes voor jouw kind kunnen kopen. Zinken en drijven zal altijd een solide wetenschappelijke activiteit voor kinderen zijn, en het is vaak beter om dit buiten te doen voor een meer realistische ervaring. 

 

Bij een meer kun je nog meer wetenschappelijke concepten uitvoeren en dit aan je kind leren. Hierbij kun je denken aan concepten als verdamping, condensatie en neerslag. Maak een foto van het uitzicht op het meer met de lucht erbij, zodat je dit beter kunt uitleggen. 

 

4. Maak met gevonden voorwerpen kunst

Met behulp van stokken, stenen en bloemen die je met je kind gaat zoeken en verzamelen, kun je een creatieve kant aanmoedigen door deze materialen te gebruiken om op de natuur geïnspireerde kunst te maken. Laat jouw kind bijvoorbeeld in poppetjes maken van stokjes of oppervlakten schilderen op platte stenen. Je kunt het gekste niet bedenken bij deze activiteit, laat slechts de creatieve gedachtegang van jouw kind het werk doen. 

 

5. Wiskundige buitenactiviteiten (link naar andere blog over wiskundespelletjes)

Er kunnen ook verschillende wiskundige vaardigheden doormiddel van buitenactiviteiten worden getraind. Tel bijvoorbeeld het aantal spullen dat je hebt verzameld tijdens je wandeling in de natuur. Laat ze de bloemen, rotsen, dennenappels en bladeren bij elkaar groeperen en te ze dan allemaal een voor een. 

 

Gebruik een marker om het getal naast elke groep te schrijven en laat ze bijvoorbeeld zelfs bepalen of dit een even of oneven getal is. Daarnaast kun je ook wat telkaarten meenemen om ter plekke eenvoudig optellen en aftellen te oefenen.

 

Conclusie

Maria Montessori, de oprichtster van het Montessori-programma, heeft altijd gepleit voor de noodzaak dat kinderen een hechte band met de natuur hebben. Kinderen leren veel met het gebruik van hun zintuigen, en geen andere plek stimuleert dit beter dan in de boezem van de natuur. Je zult al snel merken dat de resultaten voor zich spreken zodra je de richtlijnen die we hierboven beschreven hebben, begint uit te proberen.