De herfstvakantie is het ideale moment om bij te komen van de eerste hectiek van het nieuwe schooljaar en de uitgelezen kans om jouw leerresultaten te verbeteren. Door nog meer te leren? Nee, door de volgende vijf activiteiten!

Herfstige creativiteit

Tijdens de herfst zijn er oneindig veel mogelijkheden om creatief bezig te zijn. Denk aan het herfstproof maken van jouw huis of kamer, het uitsnijden van pompoenen voor Halloween en het bakken van appeltaart (of Halloween-cupcakes).

Creatief denken zorgt ervoor dat jij op school tot creatieve oplossingen kunt komen. Je ontwikkelt namelijk bepaalde strategieën om flexibel om te gaan met uitdagingen. Ben je op zoek naar meer creatieve ideeën? Scroll dan even naar beneden en vind jouw toekomstige boek onder het kopje ‘Verder lezen’!

O2 in de praktijk, in plaats van in de les

Ga de buitenlucht in! Een herfstpicknick in het bos of wandelen op de hei: alles kleurt prachtig in de herfst. Niet alleen is de zuurstof ontzettend goed voor je hersenen, de buitenlucht bevordert ook jouw fysieke weerstand en het is de ideale gelegenheid om even lekker uit te waaien, vooral na een drukke schoolperiode.

Als je buiten bent, doe je vitamine D op. Dit is bijvoorbeeld goed voor sterke botten, de spieren en het immuunsysteem. Bovendien is de natuur goed voor jouw mentale gezondheid. Het stressniveau wordt stukken lager en negatieve emoties worden minder sterk, of verdwijnen.

Sporten en bewegen

De volgende activiteit valt perfect te combineren met het bovenstaande: sporten en bewegen. Fysieke inspanning stimuleert de hersenen om meer verbindingen te maken. Bepaalde bewegingen bevorderen de ontwikkeling van bijvoorbeeld aandacht, coördinatie, zelfbeheersing en geheugen. Hersenen ontwikkelen zich dus niet alleen door hersenen-gerelateerde activiteiten (zoals lezen, rekenen en opdrachten maken), maar ook door fysieke activiteiten. Wanneer je dus buiten gaat sporten, is er het dubbele aantal voordelen!

Taalverwerving op de bank

In de herfstvakantie kun je jouw taalvaardigheid verbeteren, zonder actief bezig te zijn met taalverwerving of huiswerk. Door het lezen van boeken (in welke taal dan ook), blijven jouw hersenen bezig met het ontwikkelen van bijvoorbeeld de Engelse taal, maar dan op een interessante manier. Een ander idee is het kijken van films in een andere taal. Op deze manier zit er geen druk achter, maar ben je toch onbewust bezig met het verbeteren van je taalvaardigheid.

Reflectie en vooruitkijken

Tot slot is er in de vakantie genoeg tijd en ruimte om even terug te blikken op het afgelopen blok. Wat ging er goed en wat was er minder gemakkelijk voor jou? Deze reflectie kan jou inzichten bieden voor de komende periode. Waar ga je meer aandacht aan besteden? Wat ga je het volgende blok veranderen? Tijdens dit vooruitkijken kun je direct doelen vaststellen voor jezelf. In de tussentijd is het belangrijk om uit te rusten, want ook voldoende slaap is goed voor je hersenen.

Mocht je het idee hebben dat je ondersteuning nodig hebt en er vroegtijdig bij willen zijn, dan is bijles altijd een goed idee! Waarom dit dan zo’n goed idee is, kun je lezen in deze blog.

V E R D E R L E Z E N

… over creativiteit. Het boek Living out Loud: Activities to Fuel a Creative Life van Keri Smith staat vol met suggesties om jouw creativiteit een boost te geven. Spelletjes, projecten en activiteiten bieden afleiding, inspiratie en handvatten om creatiever, nieuwsgieriger en flexibeler te worden. ISBN: 9780811836746

… over lichaamsbeweging. Het boek Laat je hersenen niet zitten: hoe lichaamsbeweging de hersenen jong houdt van Erik Scherder vertelt over de positieve effecten van lichaamsbeweging op je brein en gezondheid. Ook biedt het inzichten in de verstandelijke ontwikkeling van kinderen. ISBN: 978902530721