5 tips om de middelbare school te overleven!

  1. Bouw je zelfvertrouwen op 
  2. Doe niet aan groepsdruk
  3. Blijf bij waar je goed in bent
  4. Stel vragen
  5. Stel prioriteiten en neem tijd voor jezelf

 

De middelbare school is een spannende periode voor leerlingen. Door de hoge snelheid van de transformatie kan dit echter ook een moeilijke tijd voor hen zijn. Bij ABCopschool hebben ze hier onderzoek naar gedaan en ook docenten merken dit. Toch is dit een leerzame fase die je kan helpen om je te ontwikkelen tot de persoon die je later in je leven zult worden. Dus met meer academische en sociale verantwoordelijkheid die gepaard gaat met de middelbare school, is het geen wonder dat je alle hulp nodig hebt die je kunt krijgen.

Eindexamens

 

 

Met de volgende tips zal je de middelbare loopbaan voorspoedig verlopen en zal je voorbereid zijn om alles aan te kunnen wat in het leven op je pad komt. De 5 tips die meegegeven kunnen worden zijn: 

 

 

1. Bouw je zelfvertrouwen op 

Als tiener proberen erachter te komen wie je bent is een moeilijk proces, en je zult verschillende fasen doorlopen. Een van de meest belangrijke componenten in zelfvertrouwen opbouwen, is zelfbewustzijn. In plaats van acceptatie van anderen te zoeken, moet je jezelf begrijpen om jouw eigen unieke reeks van vaardigheden te ontdekken. Als je echt zelfvertrouwen hebt, ontwikkel je waardering voor jezelf. 

 

2. Doe niet aan groepsdruk 

Groepsdruk is een groot probleem op de middelbare school, omdat je klasgenoten je altijd zullen aanmoedigen om met hun gewoonten mee te doen. Het is een sterke kracht die de neiging heeft om je in de richting van (het meestal) negatieve te sturen. Vanwege deze druk kun je worden aangemoedigd om schoolregels te overtreden, lessen over te slaan, late feestjes bij te wonen, drugs te gebruiken of pesterijen bij te wonen. Denk er dus aan om een stap verwijderd te zijn van de situatie en de nabije omgeving. Doe wat jij denkt dat het beste is om te doen en niet hetgeen wat de omgeving denkt dat het beste is om te doen. 

 

3. Blijf bij waar je goed in bent 

Vakken op de middelbare school kunnen gevarieerd zijn, waardoor je niet in alles goed bent. Kies daarom voor een vakkenpakket met vakken waar jij goed in bent. Zo voorkom je verveling in de klas en doe je een activiteit waar je goed in bent. Dit zal ook helpen om je zelfvertrouwen omhooggaat en dit kan je helpen om het grootste deel van de dag door te komen. 

 

4. Stel vragen 

Laat je stem horen als je je zorgen maakt. Als je in deze fase van je leven verlegen bent of er gewoon bij wilt horen, kan het moeilijk zijn uitingen te geven aan je verlangen om meer te leren. Dus stel vragen als je die hebt!

 

5. Stel prioriteiten en neem tijd voor jezelf

Een goede nachtrust en ontspannen tussen als je school- en buitenschoolse activiteiten door, kan in veel omstandigheden bijna onmogelijk zijn. Het is belangrijk als leerling dat je streeft naar evenwicht. Het maakt niet uit hoeveel je aan het doen bent, en hoeveel meer je ook op je wilt nemen als je ouder wordt, je moet tijd voor jezelf vinden.

 

De middelbare school overleven!

De hierboven genoemde tips zullen ongetwijfeld het leven op de middelbare school aantrekkelijker en minder vermoeiend maken. Vergeet dus nooit dat de middelbare school niet het einde van de wereld is; het is maar een periode. En zoals elke vorige fase zou ook deze voorbij gaan, dus maak er het beste van! Mochten jullie tijdens de middelbare school extra ondersteuning willen dan kunnen jullie je aanmelden via deze link.