Hoe overleef ik het maken van een mindmap?

Hoe overleef ik het maken van een mindmap?

Na enige afwezigheid is het dan weer zover: een nieuwe ‘hoe overleef ik…?’. Er zijn al een aantal onderwerpen besproken, zoals de samenvatting, het examenjaar en het begin van het schooljaar. Deze keer gaat het over de mindmap.

Een mindmap wordt vaak minder snel gebruikt dan een samenvatting, maar is zeker goed om wel te gaan gebruiken. Het is namelijk een mooi overzicht om beter te onthouden, sneller overzicht te krijgen en verbanden te leggen. Daarnaast activeer je het rechterdeel van je hersenhelft door het gebruik van creativiteit. Dit kan je helpen om makkelijker te leren. Zeg nou zelf, wie wilt dat nou niet? Hieronder volgen vijf tips om het realiseren van een mindmap tot een succes te maken.

1. Van groot naar klein

Begin allereerst met het meest centrale woord waar je het over gaat hebben. Zie dit woord als een soort titel van een boek. Het hoeft niet per se een woord te zijn; het is ook mogelijk om het woord te omschrijven door middel van een tekening.

Hierna probeer je te specificeren. Je maakt dus een overgang van globaal naar specifiek. Op deze manier is het makkelijk om onderscheid te maken tussen de details en de kern. Een voorbeeld van groot naar klein is dieren, vee en koe.

2. Maak takken en subtakken


De eerder benoemde specificatie is makkelijk om tot uiting te laten komen wanneer je gebruik maakt van takken en subtakken. Maak dus een soort van ‘boomstructuur’; een boom begint altijd met een dikke tak en verspringt daarna in kleinere takjes. Die kleinere takjes kunnen op zichzelf nog kleinere takjes hebben. Maak onderscheid tussen deze lagen door die takken ook dikker te kleuren. Dit zorgt voor veel overzicht!

3. Hou het kort

Leer jezelf aan om niet meer dan één woord op te schrijven. Dit klinkt misschien weinig, maar vaak komt er al veel naar boven in je hoofd bij dat ene woord. Voorkom dus naast chaos ook ruimtegebrek, en gebruik maximaal één woord per tak.

4. Kloksgewijs werken

Begin bij het maken van je mindmap altijd om de figuurlijke tijd 1 uur en werk vervolgens met de klok mee. Wanneer je altijd op die plek begint, is het makkelijker je mindmap terug te lezen wanneer je er een week later naar kijkt. Dit komt omdat je bij elke mindmap dezelfde structuur houdt. Ook is er een soort chronologische volgorde terug te vinden in je mindmap.

5. Kleuren en tekeningen

Gebruik veel kleuren! Het gebruik van kleuren activeert je rechterhersenhelft en dit zorgt ervoor dat je informatie makkelijker opslaat. Let er wel op dat je de kleuren niet random gebruikt, maar probeer een bepaalde structuur te accenturen. Zo kan elk hoofdstuk een andere kleur hebben of kunnen alle subtitels voorzien zijn van dezelfde kleur: wat voor jou werkt.

Naast het gebruik van kleuren, kunnen tekeningen ook een goede uitkomst bieden. Het is geen probleem als je geen tweede Vincent van Gogh bent: zolang jij maar weet wat er staat. Op die manier kan je bij een simpele schets al honderden associaties krijgen en kan dit veel meer zeggen dan dat ene opgeschreven woord. Tot slot activeer je, net als met kleuren, je rechterhersenhelft.

Wanneer je deze tips opvolgt, zal je direct het effect zien van een goede mindmap ten opzichte van een samenvatting. Naast dat het sneller leert, is het leren ook leuker! Volgende keer staan we stil bij een probleem dat minder goed te trainen is en een probleem dat waarschijnlijk heel veel mensen kennen: toets stress.

Bronvermelding:
https://jijbenteensuperheld.nl/super-slim/mindmap-maken-zo-maak-je-een-mindmap-7-stappen/