Een van de grootste hindernissen voor leerlingen (in alle vormen van onderwijs) is het inplannen van huiswerk en toetsen. Vooral na de overgang van de basisschool naar de middelbare school kan een kind het overzicht kwijtraken. Want hoe plan je nou al die toetsen in naast twee voetbaltrainingen, een voetbalwedstrijd, gitaarles, familieverjaardagen en al je sociale contacten? Hieronder bieden wij je vijf tips om efficiënter huiswerk te maken, het overzicht te behouden en geen extra stress te krijgen.

Tip 1: Duidelijkheid

Het plannen gaat niet lukken zolang het voor jou niet duidelijk is wat je in moet plannen. Zorg ervoor dat het voor jou te allen tijde duidelijk is wat je huiswerk is en voor wanneer dat af moet zijn. Als er een docent is die vaak vergeet het huiswerk online in te voeren, zorg er dan voor dat je het in de les opschrijft. De eerste stap tijdens het plannen van huiswerk is het opschrijven van alles wat er ingepland moet worden. Maak een lijstje en geef met kleurtjes aan wat jouw prioriteiten zijn.

 

Tip 2: Blijf realistisch

Wanneer je begint aan een planning, is het belangrijk dat je haalbare doelen stelt. Blijf hierin realistisch. Leerlingen (en kinderen in het algemeen) hebben vaak de neiging zichzelf te overschatten. Wanneer de gestelde doelen niet behaald kunnen worden, veroorzaakt dit uiteindelijk alleen maar stress.

 

Tip 3: Samen slimmer

Betrek iemand bij het plannen van jouw huiswerk. Niet alleen kan iemand op deze manier toetsen of jouw doelen haalbaar zijn (zie tip 2), maar je wordt ook ondersteund tijdens het maken van huiswerk of het leren van toetsen. Deze persoon kan met je meedenken en je eraan herinneren je huiswerk te maken. Ook als je iemand bent die snel het overzicht kwijt is, kan de hulp van een ouder of een oudere broer of zus handig zijn.

 

Tip 4: Denk vooruit

Bij het leren van toetsen werkt het veel fijner als je goed voorbereid bent en vooruit hebt gedacht. Maak je huiswerk wanneer het wordt opgegeven en stel het niet uit tot aan het eind. Hiermee bespaar je jezelf een hoop stress in die laatste uren voor de toets. Zorg ervoor dat je het leren van toetsen zo inplant, dat je voor de toets nog een les de tijd hebt om eventuele vragen te stellen aan de docent, die zijn ontstaan tijdens het leren van de toets.

 

Tip 5: Motivatie en concentratie

Het werkt in veel gevallen motiverend dingen van je planning af te strepen, zoals bij een to do-list. Het kan helpen de planning boven je bureau aan de muur te hangen en met kleurtjes jouw prioriteiten aan te geven. Wat moet er als eerste af vandaag? Wat mag je niet vergeten? Verder is concentratie een zeer belangrijke factor bij het maken van huiswerk en het leren van toetsen. Dus: als je huiswerk gaat maken, gaat de afleiding aan de kant. Om dit geen straf te maken, is het van belang dat je ook genoeg momenten van ontspanning inplant.

 

 

V E R D E R L E Z E N . . .

… over de tips & tricks van plannen en leren. In dit boek worden niet alleen alle schoolvakken afzonderlijk besproken, maar komen ook vaardigheden als plannen, samenvatten en presenteren uitgebreid aan bod. Bovendien is er een boek voor ouders, waarin wordt ingegaan op hoe het kind het beste ondersteund kan worden.
Rensman, A., & Schoppen, H. (2015). De huiswerkhulp. Schiedam: Scriptum. ISBN: 9789055949786