abcbijles

5 tips voor geschiedenis

Het is je lastig voor te stellen: een leven zonder technologie, auto’s of überhaupt een vast huis. Al deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat de mensheid een hele rijke historie kent aan verschillende activiteiten en ontdekkingen. Typische voorbeelden voor een standaard geschiedenisles zijn dan ook de Tweede Wereldoorlog, de Amerikaanse/Franse revolutie en de Nederlandse Opstand.

Geschiedenis kan een onoverzichtelijk vak zijn. Het vak bevat heel veel jaartallen en informatie. Dat maakt het niet voor iedereen even makkelijk om te leren. Ben je nieuwsgierig naar de juiste strategie? Lees dan snel verder voor 5 tips gepresenteerd door abcbijles!

1) Samenvatten!
Een goede samenvatting is noodzakelijk om veel tijd te besparen. Je haalt bijzaken weg die niet belangrijk zijn en focust alleen nog maar op de belangrijke onderdelen. Daarnaast kan samenvatten helpen om verbanden te leggen tussen bepaalde gebeurtenissen. Doe dit aan de hand van tijdbalken of tabellen.

2) De juiste werkwijze
Werk volgens een juiste volgorde. Voor iedereen is een andere volgorde van toepassing. Een voorbeeld: leer eerst de jaartallen en gebeurtenissen aan de achterkant van het hoofdstuk en lees daarna het hoofdstuk twee keer. Filter vervolgens belangrijke informatie en maak hier een samenvatting van. Leer deze goed en beantwoordt vragen die ook in je boek staan.

3) Denk zoals een docent
Dit is misschien de lastigste. Probeer je per paragraaf in te beelden wat voor vragen de docent aan jou zou kunnen stellen tijdens de toets. Schrijf dit allemaal op een blaadje. Probeer vervolgens elke vraag te beantwoorden. Op die manier kom je voor minder verassingen te staan tijdens de toets.

4) Maak verhaaltjes
Probeer hetgeen dat je leest, te lezen alsof je een normaal boek zou lezen. Vaak kan je een boek namelijk zo navertellen over wat er is gebeurd. Beeld je dus per stukje in wat de oorzaak en gevolg is en maak en soort tijdlijn van gebeurtenissen in je hoofd. Dit zorgt ervoor dat je de geleerde stof makkelijk kan reproduceren.

5) Lees de vraag goed
De laatste tip is een simpele, maar zeker niet onbelangrijk. Veel leerlingen laten namelijk al vaak punten liggen, omdat ze de vraag niet goed lezen. Een vraag, of bijhorende bron, bevat altijd heel veel informatie. Hierdoor kan je al een stap in de goede richting worden gestuurd. Lees de vraag en de bron dus aandachtig door en link het aan hetgeen dat je hebt geleerd.

Sluit Menu