abcbijles

Hoe bereid ik mijn kind voor op de middelbare school?

De overstap naar het middelbaar onderwijs brengt veel onzekerheden met zich mee, zowel voor de scholier, als voor u als ouder zijnde. Hoe bereid ik mijn kind voor op de middelbare school? Hoe kan ik mijn kind hierbij ondersteunen? Wat zijn nou echt de beste leermethoden? In de drie tips hieronder wordt er antwoord gegeven op al deze vragen.

Schoolspullen

Kent u het gezegde: voorbereiding is het halve werk? Mooi zo! Nu u samen met uw kind een middelbare school heeft uitgekozen waar hij zich thuis voelt, open dagen hebt bezocht en zelfs een meeloopdag hebt bijgewoond, is het dan eindelijk tijd om de juiste schoolspullen aan te schaffen.

Schriften, een etui, een schooltas en pennen ze mogen geen van allen ontbreken! Schoolspullen zijn namelijk noodzakelijk voor uw kind en zorgen ervoor dat hij geordend te werk kan gaan en zodanig het overzicht van alle nog onbekende stof zo goed mogelijk tot zich kan nemen.

De perfecte werkplek creëren

Zorg ervoor dat de werkplek van de scholier rust uitstraalt, door het te voorzien van enkele relevante items zoals schoolboeken, een laptop en een leeslamp. Dit voorkomt afleidingen en bevordert bovendien een optimale concentratie.

Tevens is het belangrijk dat uw kind onder het leren niet wordt geteisterd door geluiden van buitenaf. Kies daarom van tevoren zorgvuldig de juiste plek uit, waar geluidsoverlast zo min mogelijk aanwezig is.

Tenslotte is het van uiterst belang dat de werkplek voldoende verlicht is, waarbij daglicht verkozen moet worden boven kunstlicht. Daglicht zorgt er namelijk voor dat ons lichaam het stofje cortisol aanmaakt, dat als functie heeft ons wakker te houden. Waar een donkere werkplek juist zorgt voor een slaperige scholier.

Studievaardigheden

De overstap van groep 8 naar de middelbare school brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Waar de scholier zich voorheen in een luxepositie bevond als het ging om huiswerk, krijgt hij op de middelbare school te maken met: een grote hoeveelheid leerstof, plannen en dagelijks huiswerk.

Deze transitie kan veel spanning en onzekerheden teweegbrengen voor uw kind. Dit kan echter voorkomen worden door de scholier van tevoren al iets aan te leren over gestructureerd en georganiseerd werken, dit aan de hand van: samenvattingen, mindmaps, weekplanningen en het maken van een duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken.

Omdat de manier van leren zo drastisch verandert in een kort tijdsbestek, doet u er meer dan goed aan om uw kind naar een cursus studievaardigheden te sturen. Hier leert hij alles van planningen maken tot het omgaan met stress.

Natuurlijk staat abcbijles ook deze zomer weer paraat om de scholieren verder te helpen aan de hand van een cursus studievaardigheden! Stuur ons een bericht voor nadere informatie klik hier.

Bronnen

Tamar de Vos

http://www.opvoedadvies.nl/middelbareschool.htm

Sluit Menu