abcbijles

Hoe overleef ik het nieuwe schooljaar?

Voor iedereen is het weer een struikelblok: het begin van het nieuwe schooljaar. Na ruim zes weken genieten van je zomervakantie is het weer tijd om de schoolbanken in te gaan en de boeken erbij te pakken.

Om goed aan het nieuwe schooljaar te beginnen, is een goede voorbereiding het halve werk. De vraag is alleen hoe je dit het beste kan aanpakken. In deze wekelijkse rubriek staat er elke keer een probleem centraal. Deze week gaan we dieper in op de eerste schooldag. Deze drie tips helpen een handje om het jaar goed te beginnen.

1) Zorg voor genoeg materiaal
Hier vallen een aantal dingen onder. Ten eerste is het belangrijk dat je je boeken ruim op tijd besteld. Dit klinkt misschien wat suf, maar het is zonde om tijdens de lessen nog geen boeken te hebben.

 

Naast boeken is het handig om een flinke dosis pennen, potloden, markeerstiften en schriften te hebben. Geen fan van een schrift? Dan is wellicht een multomap iets voor jou! Naast al deze essentiële onderdelen mag een goede agenda zeker niet ontbreken.

Om jezelf te motiveren om ook daadwerkelijk gebruik te maken van de agenda, is het een leuk idee om je agenda te pimpen met jouw hobby’s of interesses (bijvoorbeeld sportauto’s, die ene leuke zanger of misschien wel voetbal).

 

Tot slot kan er gedacht worden aan snelhechters, een schaar, lijm, een rekenmachine en een passer. Maak van deze taaie inkoopklus een leuke taak door een ‘boodschappenlijst’ te maken en met een vriend(in) op pad te gaan.

2) Bereid je goed voor
Zorg dat je een rooster hebt waar op staat waar je heen moet. Kies de dag van tevoren je outfit uit en zet je wekker een paar keer; te laat komen op de eerste dag is tenslotte een echte no go!

 

Ben je nieuw op een school? Zorg dan dat je van tevoren weet waar je heen moet en hoe je daarheen moet lopen. Dit voorkomt veel irritatie tijdens een eventuele zoektocht.

Ben je over gegaan met een onvoldoende voor een lastig vak? Wellicht is het dan verstandig om in de vakantie bijspijkerlessen te nemen in dat vak, zodat je het jaar goed kan beginnen en niet gelijk weer onvoldoendes scoort.

3) Wees jezelf
Misschien wel de belangrijkste tip: wees jezelf! Zeker wanneer je in een nieuwe klas terecht komt, is het belangrijk om je niet anders voor te doen dan je daadwerkelijk bent, omdat je bij een bepaalde groep wilt horen. Dit is de grootste fout die je kan maken.

Ga dus af op je gevoel en probeer met iedereen een praatje te maken, zodat je iedereen leert kennen. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede indruk achterlaat bij docenten, zodat zij het niet op je gemunt hebben gedurende het jaar.

Al deze tips moeten ervoor zorgen dat je een onmisbare indruk achterlaat op je eerste schooldag in het nieuwe jaar! Volgende week staat er een ander probleem centraal: het maken van een samenvatting.

Auteur: Maxim Bos

Sluit Menu